Екип български учени искат да специализират в 3D принтирането на кости и хрущяли

Д-р Ваньо Везиров пред БНТ 1-https://bntnews.bg/bg/a/ekip-blgarski-ucheni-iskat-da-spetsializirat-v-3d-printiraneto-na-kosti-i-khrushchyali

Млад български екип се готви да посрещне нова ера в медицината: амбицията им е да специализират в 3D принтирането на кости и хрущяли. С финала на “Лаборатория за слава” – състезанието между млади учени за представянето на най-интригуващ научен сюжет приключва Софийският фестивал на науката. И тази година той събра световни имена с визия за бъдещето.

Прилича на обикновено 3D принтиране. И донякъде е. Само че вместо разтопена пластмаса, тук се наслагва биомаса – или живи клетки. А то това е и най-голямото предизвикателство – как клетките все пак да останат живи“-казва екипът от учени.

Д-р Ваньо Везиров: “Мечтаем един ден да можем да правим напълно функционални човешки органи. Кое е готиното? Готиното е, че с биопринтирането изолирайки клетки от същия пациент. След това, когато го трансплантираме, няма да има проблем с тъканното отхвърляне.”

Цели органи със сложната им кръвоносна система изглеждат все по-реални, но в далечна перспектива. Затова младите учени съветват всеки, да пази здравето си, защото скоро резервни части няма да има.

д-р Ваньо Везиров: “Разчитайте на нас, но изчакайте още 10 години.”

Линк към статията: https://bntnews.bg/bg/a/ekip-blgarski-ucheni-iskat-da-spetsializirat-v-3d-printiraneto-na-kosti-i-khrushchyali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0